Better safe than sorry!

Een helm, handschoenen en gehoorbeschermers. Waarschijnlijk denk je hieraan als je aan de (veilige) outfit van een bouwvakker denkt. Maar dit zijn niet de enige dingen die een bouwvakker veilig houdt tijdens het werk. In de bouwsector gebeuren er relatief veel ongevallen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om veilig te werken. Met de tips in dit blog verklein jij de kans op ongelukken.

Tijd voor veiligheid

Jullie herkennen het vast wel, je moet een hoop werk doen in weinig tijd. Daarom draag je nog ‘even snel’ die zware balk weg, zaag je ‘nog snel’ die plank door of timmer je ‘snel’ het laatste kastje in elkaar. Juist, als je ‘even snel’ iets wil doen gaat het vaak mis. Een zware balk valt op je voet, in alle vaart plant je de hamer per ongeluk op je duim of zaag je in plaats van in de plank in een ledemaat. Neem je tijd voor alle taken en blijf goed opletten!

Praat over veilig werken met je collega

Het is heel belangrijk dat jij als werknemer onveilig gedrag of een onveilige situatie herkent. Maar spreek je collega’s en eventueel je leidinggevende hier direct op aan. Alleen zo zorg je voor een (blijvend) veilige bouwplaats.

Bescherm je lichaam

Als bouwvakker ben je continu in de weer en wordt je lijf de hele dag op de proef gesteld. Herken je dat? Daarom is het belangrijk om ergonomisch te werken. Dat houdt in dat je een goede werkhouding hebt (een rechte rug en ontspannen schouders) en genoeg herstelmomenten inlast. Houd rekening met je lichaam. Gebruik een heftruck om zware dingen te verplaatsen. Ook al is het misschien een klein voorwerp of een kleine afstand. Je wilt tenslotte nog langer met je lichaam doen

Eerste Hulp Bij Ongelukken

Zelfs als je alle bovenstaande tips toepast, zijn niet alle ongelukken te voorkomen. Zorg daarom dat je altijd een EHBO koffertje in de buurt hebt. Bijvoorbeeld in de bedrijfsauto of in de bouwkeet. Op die manier kun je altijd eerste hulp verlenen aan jezelf en/of je collega’s.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om veilig te werken op de bouwplaats. Maar zo kunnen we jou hopelijk toch een beetje helpen om het nog veiliger te maken op de bouwplaats. 

Wil je Baas in de Bouw worden? Dat kan. Vul gelijk het aanmeldformulier in. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@baasindebouw.nl of via +31 (0)10 426 99 88

 

Written by Baas in de bouw

Leave a comment