Hoe word je timmerman?

Je wilt timmerman worden, omdat je altijd al iets gehad hebt met hout en het maken van mooie dingen. Op de basisschool mocht je je eerste gereedschapskist timmeren en op de middelbare school was je de beste van de klas tijdens techniek. Of misschien heb je net pas ontdekt dat je eigenlijk heel handig bent. Hoe word je een timmerman?

Wat doet een timmerman (of -vrouw)?

Als timmerman maak (met een duur woord: construeer), repareer en monteer je (delen van) bouwwerken. Het gaat dan meestal om de houten delen. Denk aan kozijnen, wanden, vloeren, dakconstrucaties en trappen. Maar ook onderhoudswerkzaamheden. Je kan wel zeggen dat het werk heel erg veelzijdig is.

Opleiding tot timmerman

Om timmerman te worden, ga je naar school. Er zijn verschillende niveaus waar je kan starten met je opleiding. Bij ons kan je timmerman worden vanaf mbo niveau 2. Je gaat dan leren en werken. Dat betekent dat je ongeveer 1 of 2 dagen in de week naar school gaat en de overige dagen werkt. Wij geloven namelijk dat je op die manier het vak op de beste manier leert. Plus je verdient gelijk je salaris! Je kan je opleiding bijvoorbeeld doen bij een ROC in Rotterdam en omgeving.

Wat leer je?

Tijdens je schooldagen krijg je verschillende algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en wiskunde, maar ook vakken zoals Loopbaan en Burgerschap. Daarmee leer je hoe je je eigen toekomst in kan richten en leer je wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt.

Naast de algemene vakken krijg je ook vakinhoudelijke vakken die te maken hebben met het beroep. Bijvoorbeeld: hoe monteer je een deur of raam? Hoe maak je een scheidingswand en hoe zet je een bouwwerk uiteen? En veiligheid staat voorop dus je leert ook hoe je veilig aan de slag kan als timmerman.

Bovendien krijg je ook vakken die je leren professioneel te handelen binnen een bedrijf en hoe je goed met elkaar kunt samenwerken.

Werken als timmerman

Omdat je een werken en leren traject volgt, ga je ook aan de slag bij een bouwbedrijf, timmerbedrijf of bij een aannemer. Op je werk zal je soms buiten en soms binnen werken. Je leert op de vloer allerlei vaktermen te gebruiken, je kennis van hout zal met de dag groeien en je wordt steeds handiger als het gaat om het monteren van ramen, deuren en andere onderdelen. Je kan werken op nieuwbouwprojecten, restauratieprojecten of renovatieprojecten. Soms werk je bij mensen thuis en de andere keer sta je weer in de werkplaats. Geen dag is hetzelfde voor een timmerman (of -vrouw). En jij bouwt aan iets voor iemand anders en tegelijkertijd aan jouw toekomst.

Inschrijven

Heb je vragen of wil je meer informatie over de opleiding? Neem contact met ons op via info@baasindebouw.nl of bel naar 010 426 99 88. Of schrijf je direct in voor de opleiding tot timmerman en begin zo snel mogelijk!

Written by Baas in de bouw

Leave a comment