Vincent Merks: van leerling naar instructeur

Baas in de Bouw worden doe je niet alleen. Daar heb je hulp bij nodig. Onze instructeurs staan vijf dagen in de week klaar om je de fijne kneepjes van het ambacht te leren. Een van deze instructeurs is Vincent Merks. Begonnen als Baas in de Bouw en sinds januari 2017 instructeur timmeren en machinaal houtbewerken.

Timmerman

Vincent: “Net zoals alle Bazen die hier starten, ben ik zelf ook ooit begonnen als leerling timmerman.” Hij werkte nog niet heel lang op de bouwplaats toen hij de kans kreeg om instructeur te worden. “Ik had de leiding gekregen over de houtskeletbouw voor het stadhuis van Westland. Dat beviel zo goed dat ik werd gevraagd om instructeur te worden.”

Baas

Het was niet makkelijk om van leerling in te stromen naar instructeur, vertelt Vincent. “Ineens ben je de leidinggevende van de mensen waarmee je eerst op gelijk niveau werkte. Dat was wel even spannend. Dat is nu al een tijd geleden. Zij zijn ondertussen allemaal aan de slag bij aannemers.”

Eindresultaat

Dat leerlingen succesvol aan de slag gaan bij aannemers, dat is een van de mooiste dingen van zijn werk. “Het leukste aan mijn baan is wanneer een leerling succesvol bij een bouwbedrijf aan de slag kan. Met de kennis en kunde die ik hen mee heb gegeven. Ja, dat vind ik het allermooiste.” Maar dat niet alleen… “Als je ergens aan hebt gewerkt, is het cool om te zien als het eindresultaat staat. Elke keer als ik langs het stadhuis van Westland rijd, vind ik het heel cool om te zien dat ik daaraan meegewerkt heb!”

Imago

De negativiteit over werken in de bouw is volgens Vincent onterecht. “Men denkt dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn. We leven niet meer in de prehistorie. Als je nu aan de slag gaat in de bouw, dan heb je het beter dan ooit tevoren. Daarnaast is het vaak zo dat ze bang zijn voor zwaar fysiek werk. Natuurlijk: werken in de bouw is niet makkelijk. Dat is juist de uitdaging. Het is een ambacht. Een soort kunst, eigenlijk. En weet je wat het is? Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen meubels, houtskeletten of kozijnen kunnen maken.”

Motivator

Voor Vincent is het belangrijk om altijd in gesprek te blijven met de leerlingen. “We hebben leerlingen vanaf 16, maar ook van 45 jaar oud.” Vincent vertelt dat instructeurs een belangrijke rol invullen. “Als instructeur ben je onderdeel van hun motivatie. Of ik nu lesgeef aan iemand van 16 die uit Nederland komt, of een statushouder van 45 die een toekomst wil opbouwen in Nederland. Dat maakt niet uit. Het enige wat uitmaakt is dat ze succesvol aan de slag kunnen in de bouw.”

Contact

Wil je Baas in de Bouw worden? Dat kan. Vul gelijk het aanmeldformulier in. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@baasindebouw.nl of via +31 (0)10 426 99 88.

Written by Baas in de bouw

Leave a comment