Timmeren, metselen of tegelzetten: wat past bij jou?

Baas in de Bouw is een initiatief van het opleidingsbedrijf Rijnmond-Bouw. We leiden gemotiveerde leerlingen op tot echte bazen en bazinnen. We leren jou alle fijne kneepjes van het vak! Afhankelijk van jouw interesses ga je aan de slag als timmerman, metselaar of tegelzetter.

Maar wat houden deze beroepen precies in? Wat doet een timmerman, metselaar of tegelzetter? En wat past het best bij jou? Wij leggen je uit wat jij kunt worden met een opleiding bij Rijnmond-Bouw. Lees snel verder.

Timmerman of -vrouw

Als timmerman of –vrouw ga je aan de slag met houtbewerking. Bijvoorbeeld het monteren en onderhouden van houten vloeren, wanden, dakconstructies, kozijnen, ramen en deuren. Met dit beroep kun je jezelf onder andere specialiseren in betontimmerman of -vrouw, meubelmaker of restauratiewerker.

Timmerhelden…

… lezen bouwtekeningen als geen ander: waar wat moet komen, wat de maten zijn en welk materiaal je nodig hebt.

…hebben wiskunde als best friend. Ze meten en berekenen of alles klopt.

…hebben verstand van materiaal, bijvoorbeeld wat je allemaal kunt doen met hout of kunststof, hoe dat bewerkt en bevestigd moet worden.

Metselaar

Een metselaar zorgt dat alle stenen aan elkaar gemetseld en gevoegd worden. Ook het repareren van oud metselwerk valt onder dit beroep. Je bouwt muren, funderingen, bogen en bruggen. Je ‘lijmt’ stenen aan elkaar, met de juiste techniek.

Gemotiveerde metselaars…

… werken zowel zelfstandig als in teamverband. Sommige metselaars kunnen zelfs een metselploeg leiden én werk organiseren.

… bestuderen werktekeningen als een baas. Ze weten welke stenen, gereedschap en hulpmiddelen ze nodig hebben.

… tekenen lijnen en berekenen hoeken zonder moeite.

Tegelzetter

Als tegelzetter houd je je bezig met het zetten van wand- en vloertegels. Je controleert en maakt de ondergrond schoon, zet een tegelverdeling uit en zorgt dat de tegels passen. Renovatie en reparatiewerkzaamheden zijn ook een belangrijk onderdeel van tegelzetwerk.

Enthousiaste tegelzetters…

… zijn realistisch en ondernemend: ze weten precies wat ze willen bereiken en doen ook hun uiterste best óm dat te bereiken.

… organiseren perfect: bijvoorbeeld het verzamelen van de juiste materiaal en gereedschappen.

… worden warm van speciale patronen en ingewikkelde mozaïek; en dit willen ze uiteraard zelf ook kunnen!

Word een Baas/Bazin!

Spreekt één van deze drie beroepen jou aan? Wacht dan niet langer en word een Baas in timmeren/metselen/tegelzetten! Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder met jouw bouwopleiding.

Written by Baas in de bouw